суботу, 21 листопада 2015 р.

Математика революції (до річниці Майдану)

Правий Сектор закликав всіх незгодних з діями влади, вийти завтра 22 листопада на Майдан. Скажу зразу, мені не сильно віриться в те, що цим буде досягнуто  якісь результат окрім піару Правого Сектору та перевірки "мобілізаційного" потенціалу суспільства, виходячи з чого, ініціаторами буде прийнято рішення що-до можливості та ефективності "розхитування" ситуації в подальшому. Тобто на мою думку, це - "розвідка боєм". 
Також після складання Ярошем повноважень Провідника, нове керівництво Правого Сектору має якось гучно про себе заявити.
Висловлюючись термінологією теоретиків революції (я полюбляв читати подібні книжки у дитинстві), в Україні вже давно наявна "революційна ситуація" і вона набагато "запекліша" ніж була за Януковича, але чомусь ми не бачимо нових барикад на вулиці Інститутської. Чому так?
Насправді для революції "революційна ситуація" - не потрібна. Точніше головне не це. Потрібні гроші, при наявності яких будь-яку ситуацію можливо зробити "революційною", але  ніхто з тих, хто  міг би сьогодні  ці гроші надати - революціонерам, зараз незацікавлений в "розхитуванні" реальної революційної пожежі. Росія - теж. Хто дасть гроші на нову революцію? Єдиний, хто міг би це зробити - Коломойський, але судячи з всього він вже домовився з Порошенко.
Дехто помилково вважає, що революція - це стихія. Тобто її неможливо спрогнозувати та спровокувати. Це красива думка, але вона хибна. Стихія - це дощ, який сьогодні весь день йде у Києві, а революція - це свідомі організовані дії, які мають своїх організаторів, виконавців та спонсорів, що  знаходяться між собою у "злочинній змові". Саме ці люди стають "кістяком" на який потім наростають протестні маси. Давайте по порядку згадаємо як була "розхитана" ситуація та коли саме почалась справжня революція на Майдані? Студенти вийшли сказати, що хочуть жити у Європі. Вночі їх побив "Беркут". Темна  історія з багатьма питаннями, що свідомо грала проти Януковича і ті, хто віддавали наказ про розгін - прекрасно розуміли всі наслідки. Добре, опустимо це... Суспільство обурилось та вийшло протестувати. Склалась революційна ситуація. Одразу ж з`явилась "трьох голова гідра контрреволюції" (Яценюк, Тягнибок та Кличко), яка починає намагатись "осідлати" народний гнів та стати "розводящими" між людьми та "Банковою". Тут раптом на перед виходить відносно невелика організована  група в особі Правого Сектору, яка поводить себе більш активно та зухвало ніж всі інші протестувальники (закликає до штурму, поливає з вогнегасника Кличка, посилаючи "контру" на х..й) й замість "мирного протесту"  кидає в кордон міліції "коктейлі Молотова" та каміння та за пару годин підпалює усю Європейську площу. Людям це подобається, особливо молоді, звісно.  До дій Правого Сектору приєднується все більше народу. Владу провокують на агресивні дії. Це важливо, бо для революції потрібна "взаємодія" влади з протестними масами у вигляді репресій по відношенню до них. Революціонери провокують, влада реагує насильством. Настрої радикалізувались. Понеслося...
Ви мали помітите, що як тільки на Майдані встановлювалась відносна "тиша" на якісь тиждень - хтось обов`язково "підливав пальне". При чому підливали з обох боків. Натовп відверто дратували та "накручували".
Дійсно, коли з часом з`являється "ефект сніжної грудки", ситуація стає погано прогнозованою та погано керованою, але до цього ситуацію, як бачимо, ще як слід треба "підігріти", чим власно й займаються "професійні революціонери", а як відомо будь який труд, особливо такий, має бути добре оплаченим. Скільки обходився день життєдіяльності наметового містечка під час Майдану? Приблизно
мільйон. На відміну від тих, хто приходить "на революції" після роботи та замість кінотеатру, людина яка 24 години на добу не займається нічім, окрім революції, має щось їсти, в щось одягатись, десь жити та чимось годувати свою родину і це ще не основні трати. Якщо протест не "підігрівати" грошима, він дуже швидко згасне. Тобто, Правий Сектор може виходити і скільки завгодно закликати людей на майдан, але якщо ніхто не проінвестує в це діло мільйони - революції не буде.
В "Революцію гідності" як і в будь-яку революції в історії людства, інвестували величезні гроші. Інвестували Сполучені Штати, інвестувала Великобританія, інвестувала Німеччина, інвестували деякі олігархи та  звичайні бізнесмени, інвестували навіть пересічні громадяни. Але без інвестицій перших, інвестицій останніх - явно б було не достатньо.
Насправді, Янукович міг впоратись з Майданом і не обов`язково за допомогою прямого насильства, але йому не давали це зробити, у першу чергу його найближче оточення, постійно підштовхуючі до абсолютно абсурдних та самовбивчих дій.
Російські ЗМІ весь час тоді та по тому, казали, що за революцією в Україні стоїть Захід. Не зовсім так. Захід дійсно тиснув на Януковича та надавав фінансову та політичну підтримку Майдану, але Кремль так само був зацікавлений в поглибленні політичної кризи в Україні, щоб потім як ми впевнились, вміло скористатись усіма наслідками хаосу та зі свого боку робив все, щоб не допустите мирного сценарію на Майдані.
Пройшло вже майже два роки з тих пір.  Хто виявився
вигодонабувачем з  подій на Майдані? Росія, США, Захід та представники "нової", а насправді "старої" еліти, політичної номенклатури,  що отримали найвищі посади у державі, хоча більшість з них так чи інакше була при владі, ще навіть до Януковича. А де ж тут місце народа України? Янукович оббирав інших олігархів та представників великого бізнесу, "нова" влада оббирає звичайних українців, доводячи їх до злиднів.
Тепер щодо розстрілу "Небесної сотні". Ви маєте розуміти, що справа про розстріл "Небесної сотні" так само як і справа "Гонгадзе" у разі подальшого панування "нової - старої" політичної номенклатури буде розслідуватись десятиріччями. Чому? Та тому, що у разі якщо вспливуть подробиці тих подій, то я впевнений, що  з`являться дуже багато цікавих фактів та нових фігурантів справи і далеко не всі з тих фігурантів належали до оточення Януковича чи Партії Регіонів. Давайте мислити логічно. Який сенс, наприклад комусь покривати "чужих" злочинців та приховувати "чужі" злочини, якщо тільки не в тому випадку, коли він сам до цього причетний або причетні ті, від кого він особисто залежить?  За логікою речей нова "революційна" влада мала миттєво, демонстративно та яскраво покарати всіх, хто мав хоч якесь відношення до розстрілу "Небесної сотні". Хіба ні? Але вона чомусь це не робить майже два роки! Чому? Яку жахливу правду від народу України вони приховують?
Я впевнений в тому, що це масове вбивство людей було заздалегідь сплановано і сплановано не Януковичем. Янукович до останнього часу  плекав надію домовитись з Майданом та 21 лютого 2014 р.  підписав угоду з опозицією про врегулювання політичної ситуації в країні. Але це "комусь" дуже не сподобалось і того ж дня, а точніш вечора, якісь там сотник Парасюк заліз на трибуну Майдану, куди його до речі, ніхто не кликав та заявив, що завтра "ми йдем на штурм зі зброєю"! Як на вашу думку, це не схоже на свідому провокацію? Чудово розуміючи наслідки такої заяви, повести людей на забій? Потім Парасюк пояснив такі дії тим, що треба було "дотиснути", але не сказав кому саме було "треба"?

Був створений "красивий" міф (у кожній революції є своя "міфологія"), який зробили "фундаментом" нової політичної свідомості старої номенклатури, а розслідування та встановлення істини по цієї справі вочевидь його зруйнує. Ось вам і відповідь.
Щоб було добре для України тоді та погано для всіх інших? По перше - дострокові вибори до Верховної Ради України, далі формування нового Кабміну та дочекавшись виборів Президента в осені, зробити все можливе, щоб Януковича не обрали на другий строк. Фактично зробити все що й так було зроблено, але при цьому зберегти територіальну цілісність країни, зупинити падіння економіки та врятувати десятки тисяч життів.
Що треба робити зараз? Мабуть пійти на Майдан з Правим Сектором.

Немає коментарів: