суботу, 28 листопада 2015 р.

Карго-культ ЄС

Що з себе уявляє сучасна українська політична еліта? Ну по перше:  в Україні не було сформовано ніякої нової політичної еліти чи нової влади після революції. Ті, хто сьогодні начебто "ведуть свої витоки" з Майдану
- це в переважній більшості представники політичної номенклатури, яка була сформована ще до Януковича, а у своїй переважній меншості - пройдисвіти з "навколо Майдану", яких взяли "до себе" стара політична номенклатура, щоб розбавити "сірі костюми",  створивши у суспільства враження "новизни" та "революційної народності" влади. Такий собі "фасад" старої бюрократії. Вони (ці люди) практично нічого не вирішують в державі, окрім своїх власних матеріальних питань, але гучно та постійно на виду у телекамер. Когось б`ють, на когось кричать, щось там протестують та ображаються. Це усілякі Гаврилюки, Парасюки, "герої" комбати та інші подібні до них актори "політичного театру" України. Раніш їх місце займали зірки шоу бізнесу та спортсмени, але часи змінились і зараз у суспільства  попит на інших "кумирів". Хоча вони теж свого роду зірки шоу - бізнесу, бо українська політика - це і є шоу бізнес. Але замість старого гламуру, камуфляжі, замість всесвітніх брендів - шеврони з тризубом та очі сповнені "патріотизму". Легко бути "патріотом", коли завдяки цьому ти отримуєш по сто тисяч доларів на місяць, а то й більше, маєш дорогу нерухомість, роз`їжджають на авто бізнес класу та харчуєшся лише у дорогих ресторанах. До тебе стоїть черга бізнесменів готових "відвалити" десятки тисяч доларів лише за один твій підпис на папірці. Це чудово бути "патріотом". Правда? Зовсім інша справа залишитись патріотом, коли ти голодний та холодний спиш у мерзлому окопі під обстрілами ворожої артилерії, а Верховний Головнокомандуючий  забороняє тобі стріляти у відповідь.
Стовпом новітнього світогляду старої політичної номенклатури сьогодні є "карго-культ ЄС". Українські чиновники подібні до  дикунів, котрі побачивши колись у небі літак - намагаються створити щось подібне з палок та соломи, щоб потім вклонятись цьому та приносити жертви, точніш переконати нас з вами робити це, бо тоді "боги" почують нас та привезуть мішки з грошима. Ну ось наприклад "реформа міліції". Назвали міліцію - поліцієй, пошили новий красивий однострій як у "них там". Схоже на "їх поліцію"? Безумовно схоже. Але це, я вибачаюсь, як чисті труси на брудній сраці. Бо керівництво та "поняття" за якими вони жили двадцять чотири роки - залишились тіж самі.
Як влада збирається "перемогти" корупцію в МВС, коли середня зарплатня на місцях дві-три тисячі гривень? Це повний абсурд.
Безумовно, що Європі для того, щоб отримати черговий грошовий транш - треба показувати якусь діяльність боротьби з корупцією і влада показує. Кожного тижня когось (кого не сильно жалко) ловлять та саджають то там, то сям. Як правило більш менш дрібних посадовців, слідчих міліції, податкових інспекторів, тощо. Ось, дивиться, ми "працюємо". Але корупція починається не з низу, а з верху. Якщо мій начальник не бере хабарі, то і я мабуть не буду цього робити. Тобто корупція починається не в районної податкової чи райвідділу, а у Адміністрації Президента та Кабміні.
Але повернемось до "наших баранів". Влада говорить дуже чудові речі про "європейські цінності", незмінний та нелегкий шлях до Європи як української мрії.  На рівні політичної ідеології, це  можно  назвати новітнім "євро-троцькізмом". Чому саме "троцькізмом"? По перше: тому, що першим кому в голову прийшла ідея об`єднати Європу був Лев Троцький. По друге: влада переконує нас, що у разі вступу України до ЄС - наступить справжній "комунізм". По третє: процес набуття членства України в ЄС - річ перманентна (безкінечна) як "перманентна революція" Троцького.
"Євро -троцькізм" є офіційної ідеологією держави Україна сьогодні. Ставити його під сумнів - заборонено. При тому, що самі "євро-троцькісти" прекрасно розуміють, що Україні принаймні ще років п`ятдесят, не який Євросоюз не світить, але це зовсім не бентежить їх. Навпаки, це дуже добре, бо чим недосяжніше ціль тим довше можно морочити людям голову.
Насправді політичної номенклатури - все одно куди там треба прагнути та за що "боротись". Вони не сприймають все це на повному серьозі. Для них це ситуативне питання "попиту" електорату. Влада первинна як така. Ну хочуть люди жити у Європі, тому що там добре, немає корупції (ну майже немає), правова держава, високі стандарти. Добре, будемо казати людям те, що вони хочуть почути. Зараз так треба.

Насправді саме Україна, ані США чи Європа є країною "великих можливостей". Бо тільки у нас, наприклад колишній зек з декількома судимостями міг стати Президентом, а люди, які ще у дев`яності ледь зводили кінці з кінцями за десяток років перетворились на мільярдерів. В жодної країні Європи не має такої кількості дорогих авто як в Україні. Кажуть, що пальне - дороге, але я не можу вчасно в вечорі доїхати кудись на маршрутці бо навколо стільки машин, що жодна дорога, особливо в Києві не розрахована на такий величезний авто потік. Куди там вузьким європейським вулочкам?
Сєня, до речі теж іноді їздить вулицями Києва і теж  це баче.
То куди всі ці гроші діваються? Може це Україна має допомогати Європі? Пинаймні, я впевнений, що багато європейських чиновників, що відвідували Київ думали саме так.

Немає коментарів: